lundi 9 septembre 2013

Rambután - Rambutan - Ramboutan

Tegnap kaptunk egy nagyon kellemes illetve finom "Isten hozott a Fülöp szigetekre" cimű ajándékot és konkrétabban egy fonott kosár teli friss rambután gyümölccsel !!
Volt alkalmam megkóstolni ezt a gyümölcsöt a Tagaytay kirándulásunk keretében, de ezek most egyenesen a termelésből (Köszi Dornet !), frissen kaptuk !! Nagyon finom !!!
Mi is a "rambután" ? a rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít. Nyersen fogyasztják, az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják, mert nem tapad hozzá a nagyon ízletes magköpenyhez. A hámozott és kimagozott terméseket cukorral (be-)főzve desszertként tálalják, vagy lekvárt és zselét készítenek belőlük !!!!!!!! A mag íze keserű dióbélszerű, de nyersen gyengén mérgező, ezért a Fülöp-szigeteken megpörkölik a magot. A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített pépes borogatást fejfájásnál használják. A magból szappan és gyertya előállítására alkalmas faggyút nyernek.

Yesterday we received a very nice and delicious "Welcome to the Philippine Islands" gift and more specifically,  in a wicker basket full of fresh Rambutan fruits !
I had the opportunity to taste this fruit in our trip to Tagaytay, but these ones come directly and freshly from the producer (Thanks Dornet) ! It is really delicious !!
What is the "Rambutan"? Resemblance to a sweet chestnut, this unusual fruit gets its name, from the Malaysian word for hair, "rambut". Demands from Asian markets have increased the import of this rather rare fruit into Europe, the Middle East and North America. Traditional suppliers include Malaysia, Thailand and Indonesia but today Honduras and Australia are entering the raging rambutan market. -Rambutan is best eaten fresh. To prepare, cut or tear base of fruit; press out the translucent pulpy flesh. They can be muddled into cocktails, tossed with tropical fruit salads, or simmered with aromatics to make a flavorful simple syrup. Pair with other tropical fruits, fresh mint and cane-based liquors. Rambutan can be substituted in most lychee applications. Rambutan are fragile and keep only a day or two at room temperature. For longer storage when not eaten immediately, wrap in a perforated plastic bag; refrigerate 


 Hier, nous avons reçu un agréable et délicieux cadeau de "Bienvenue aux Philippines" et plus précisément un panier tressé rempli de fruits appelés Ramboutan!

J'ai déjà eu l'occasion de déguster ce fruit lors de notre excursion à Tagaytay, mais ceux-ci viennent directement et fraichement du producteur (merci Dornet) ! C'est exquis !!!

Qu'est-ce que le «ramboutan»?Le ramboutan est un fruit exotique appelé également litchi chevelu car son écorce rouge à brun jaune est entourée de petites épines souples. Ce fruit qui pousse en grappes présente une coque souple arrondie renfermant une chair blanche translucide, juteuse avec une texture similaire au litchi et une graine centrale. 
Selon les variétés, la saveur sera sucrée et parfumée ou acidulée et légèrement amère.
Le ramboutan se consomme frais, séché ou en conserve

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire