Kész limonádé - La limonade prête á être consommée !!! |
Házi készítményű !
A kalamondin bokor vagy kisebb fa, amely 3–6 méter magasra nő. A levélnyél szárnyszerű függelékei, illetve a fehér vagy lilás virágok jellemzőek rá. Gyümölcse kis, kerek zöldcitromra hasonlít, átmérője általában 25–35 mm, de néha 45 mm is lehet. A gyümölcs vékony, könnyen hámozható héja bőrszerű vagy szivacsos, húsa puha, szaftos gerezdekre osztott. (Wikipédia)
Don't be upset about the following news : warm is back here, in the region of Manila. After some weeks of weather around 20 degrees, we have had again some days with more than 30 degrees. So, we were looking for a fresh drink, not too sweet and not water, because we start to be fed up with water.
A friend of mine introduce me the Calamansi fruit ( fruit of the Calamondin tree, in Tagalog language), and showed me how to do limonade with it. We adopted this and since then, we are producing and consuming this drink in industrial volume. Home made limonade !!
The calamondin or calamansi, is a fruit tree in the family Rutaceae native Asia. Other English language common names include calamonding, calamandarin, golden lime, "Philippine lime", Panama orange, Chinese orange, acid orange. The plant is characterized by wing-like appendages on the leaf stalks and white or purplish flowers. Its fruit has either a spongy or leathery rind with a juicy pulp that is divided into sections. The fruit is indigenous and widely cultivated in the Philippines (Tagalog: calamansi or kalamansî). It is available year-round in the Philippines and is usually seen in its unripened green state. When left to ripen it turns a tangerine orange. (Wikipedia)
Fél kiló gyümölcsből - Jus non filtré d'un demi kilo de fruit |
Il y a peu de temps, une amie m'a fait connaitre un fruit local, le Calamansi et m'a montré comment préparer de la limonade maison avec. Nous l'avons adopté et depuis nous fabriquons et consommons cette boisson par cruches entieres !! De la limonade maison !!!
Le calamondin ne se trouve pas à l’état sauvage, car il s’agit d’un hybride qui serait originaire d’un croisement entre le mandarinier et le kumquat. Apparu il y a quelques milliers d’années dans le sud de la chine, il migra très rapidement vers les Philippines, l’Indonésie et le Sud-Est asiatique. Maintenant cultivé un peu partout dans le monde comme plante décorative. Dans les pays au climat chaud, il est particulièrement populaire en Amérique du Sud et en Amérique centrale.
Kifacsart gyümölcs - 1/2 kilo de fruits pressés |
jus filtré - |
kell majd víz és egy kis barna cukor - de l'eau et un peu de sucre brun |
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